Mi az a Scoville-skála és miért erős a paprika?

1.jpg

Mitől erős a paprika?

Az erőspaprika csípősségét egy kapszaicin nevű anyag okozza, mégpedig úgy, hogy a nyálkahártya fájdalom / hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, valamint fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Különleges tulajdonsága, hogy hideg vízben nem oldódik, szóval teljesen feleslegen iszunk rá vizet, ha véletlenül elszámoltuk a chili adagunkat egy ételnél. A fájdalomérzékelő idegvégzősédeket tartós fogyasztás mellett érzéketlenné teszi. Így, aki sűrűn fogyaszt chilit egyre kevésbé érzi majd erősnek. Semmi speciális nincs abban, ha valaki „Nagyon bírja az erőset” egyszerűen csak annyira sokat evett már, hogy nem érzi azt az ízt, amit az első alkalommal.

wilbur_lincoln_scoville.jpg

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Wilbur_Scoville

Mint mindent, ezt az erősséget / csípősséget is mérni szerették volna valahogy. Erre talált megoldást 1912-ben Wilbur Scoville (1865 - 1942) amerikai kémikus, akiről a Scoville-skála is kapta a nevét. Ennek az organoleptikus (érzékszervekkel észlelhető) tesztnek a lényege az volt, hogy a mérni kívánt paprikából oldatot készítenek, és azt feloldják cukros vízben egészen addig, amíg a tesztet végző egyének (általában 5 fő) már nem érzékelik a paprika csípősségét. A hígítás mértéke adja meg a paprika Scoville értékét. Például a Trinidad Moruga Yellow SHU (Scoville heat unit) értéke magasabb mint 2.000.000, azaz több mint kétmilliószorosára kell hígítani az eredeti oldatot, hogy elveszítse az erejét.

3.jpg

forrás: http://fuszertanya.hu/scoville-skala

A Scoville-ben kifejezz értékek hozzávetőlegesek, mivel az egyes fajtákon belül akár több tízezres különbségek is lehetnek. Függhet a paprika származásàtól, a klímától és a talaj minőségétől is. Ezért lehet, hogy ha rákeresünk interneten a Scoville skálára szinte minden táblázatban más és más értékek vannak. Viszont a rangsor jellemzően ugyanaz. Érdemes megfigyelni, hogy a legtöbb skála tartalmazza a magyar hegyes erőspaprikát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://chilibokor.blog.hu/api/trackback/id/tr5114593870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chilibokor

Családi vállalkozásunk a Balaton melletti Cserszegtomaj nagyközség szívében a világ legerősebb szellem chili fajták termesztésével és feldolgozásával foglalkozik. Prémium minőségű termékeink 100%-ban kézműves eljárásokkal, manufakturális körülmények között kerülnek feldolgozásra, csomagolásra, és értékesítésre. Általunk termesztett chilik a teljesség igénye nélkül: Carolina Reaper, Moruga Red, Naga Jolokia, Jigsaw.

Friss topikok

süti beállítások módosítása